Bloggar

Bloggar

– Smidigt med projektstöd via Gothia Forum

Gothia Forum blev kontaktade av Martin Lagging och Johan Westin från Klinisk Virologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset hösten 2009. Då gällde det en FAS III/FAS IV-studie för Hepatit C, en studie som fortfarande pågår. Nu är de tillbaka för att undersöka om de kan få utökad hjälp med ännu en studie. – Det är väldigt smidigt att Gothia Forum finns inom samma organisation, vi blev glatt överraskade att det fungerar så bra.

Martin Lagging och Johan Westin Labb

Gothia Forum erbjuder bland annat projektstöd i olika former och i många fall är det som här stöd för en klinisk prövning.

– Vi hade en plan på en behandlingsstudie vi ville utföra och vi behövde en CRO (contract research organisation) för att hjälpa oss genomföra projektet. Vi visste att det i Malmö fanns en stödorganisation för prövningar och tänkte att det måste finnas även här. Jag hörde mig för och blev rekommenderad att vända mig till Gothia Forum, berättar Johan.

– Genom att Gothia Forum är en del av vår organisation i VGR var det enkelt och smidigt, säger Martin. 

Vem gör vad?

Ett projektsamarbete börjar alltid med ett uppstartsmöte där vi gemensamt går igenom en checklista för vilken typ av projektstöd kunden är intresserad av, berättar Margareta Sandberg som är projektstödsansvarig på Gothia Forum. 
– Det var ett bra sätt att specificera tydligt vem som gör vad, tycker Martin.  

Win-win-situtation

I denna studie testade Gothia Forum ett eCRF (elektronisk Case Report Form) baserat på den öppna programvaran OpenClinica, som Krister Arlinger, en av projektledarna på Gothia Forum, konfigurerade för studien.
– Det blev verkligen en win-win-situation i och med att vi hjälpte varandra. Vi testade denna e-crf i skarpt läge. Vi blev glatt överraskade att det fungerade bra, även om det som alltid finns barnsjukdomar. Tekniska problem med plattformar löste sig dock tack vare stor hjälp av Krister, menar Martin. 

Utökat behov av projektstöd

Första gången valde vi att göra mycket själva, det var en lågbudgetstudie. Vi insåg dock att det tar väldigt mycket tid. Den här gången hoppas vi därför kunna få finansiering för att utöka projektstödet från Gothia Forum. 
 – Vi skulle vilja ha hjälp med etikansökan, ansökan till Läkemedelsverket, projektledning och sådana saker, säger Martin. Det här är en mulitcenterstudie som troligtvis kommer att genomföras i alla nordiska länder. 

– Vi kommer att ta kontakt igen om vi har behov och vi rekommenderar andra att ta hjälp av Gothia Forum, avlutar Martin och Johan.

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin