Bloggar

Bloggar

Åtta covidprojekt leds från Göteborg med stöd av SciLifeLab

Forskare i Göteborg leder åtta av de projekt relaterade till covid-19 som nu fått finansiering genom satsningen från SciLifeLab och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. 

Strax efter pandemiutbrottet lanserade SciLifeLab i samarbete med Knut och Alice Wallenberg Foundation (KAW) en nationell uppmaning för forskare att skapa ett omfattande forskningsprogram inom nio områden för att bekämpa sjukdomen. Utlysningen var på totalt 50 miljoner kronor. Av de 282 förslag som lämnades in har nu 67 beviljats finansiering, varav åtta projekt ska genomföras av forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Ett av projekten leds av Åsa Torinsson Naluai  som arbetar på Biobank Väst som är en systerorganisation till Gothia Forum.  I projektet undersöker man immunitet mot COVID-19. Projektet får nästan en miljon kronor i utlysningen, och är ett samarbete mellan Biobank Core Facility och Biobank Väst. Förhoppningen är att kunna bidra med mer kunskap om de biologiska mekanismerna som gör att vissa personer drabbas hårt av ett virus medan andra inte får några symtom alls. 
Läs hela artikeln  på Sahlgrenska akademins webbplats. 

Text av: Elin Lindström och Charbel Sader

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin