Bloggar

Bloggar

Barnpatient först i Västsverige att bli behandlad med nytt cancerläkemedel

Nu har Västsveriges första behandling av det cellbaserade läkemedlet CAR-T genomförts på en patient med svårbehandlad leukemi. Behandlingen som genomfördes vid Barncancercentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har i internationella studier visat mycket lovande resultat med bättre överlevnad.

CAR-T-läkemedlet är ett så kallat avancerat terapiläkemedel som är samlingsnamnet för olika läkemedel som baseras på gener, celler eller vävnad. Tidigare i år öppnade Sahlgrenska Universitetssjukhuset ATMP-centret som en del av sjukhusets större satsning på att förenkla processen för att implementera den här typen nya av avancerade terapiläkemedel.

Vi vill samla kompetensen kring dessa läkemedel och göra det lättare för forskare som vill genomföra kliniska prövningar av ATMP. Med en samlad kompetens kan vi också utbilda till exempel vårdpersonal samt bereda vägen in i sjukvården för den här typen av läkemedel, säger Ann Novotny,  ansvarig för centret och projektledare på Gothia Forum. 

Med det nya centret hoppas man också kunna bidra till att läkemedel blir tillgängliga för patienter genom att förbättra förutsättningar för kliniska studier på sjukhuset men också när det gäller införandet av godkända läkemedel.

(Källa: sahlgrenska.se)

Läs mer: 
Barnpatient först i Västsverige att bli behandlad med nytt cancerläkemedel
Sahlgrenska Universitetssjukhuset i satsning på precisionsmedicin med nytt center för avancerade terapiläkemedel

 

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin