null

Bloggar

Företag på kö till AstraZenecas nya satsning

Innan året är slut kan totalt 15 företag finnas på plats i Astra Zenecas anläggning i Mölndal. Det offensiva målet avslöjade bolagets Sverige-vd Jan-Olof Jacke när BioVentureHub invigdes tillsammans med samarbetsparterna Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Vinnova, SP och medicinteknikbolaget Getinges huvudägare Carl Bennet.

Paneldebatt Invigning

Foto: Susanne Björklund, AstraZeneca

– Det här är en unik satsning som vi tror kan stärka innovationssystemet för life science och skapa möjligheter för fler företag att växa och utvecklas i Västra Götaland och Sverige. På så sätt får vi fler arbetstillfällen inom en viktig bransch, säger Helena L. Nilsson, avdelningschef FoUU, koncernstab regional utveckling.

BioVentureHub är ett unikt samarbete där små forskningsbolag hamnar mitt i hjärtat av en av de mest kunskapstunga forskningsanläggningarna i Norden och kan utväxla tankar och idéer med drygt 2000 forskare. De företag som väljer att flytta till huben får tillgång till unika labbmiljöer och personal med unik kompetens inom läkemedelsutveckling. De får också möjlighet att interagera med de andra småföretag som sitter där samt med Gothia Forum och SP som stragiska partners. 

Det gemensamma målet med satsningen är att stärka life science-sektorn i Sverige genom att bjuda in till en attraktiv miljö med infrastruktur och kompetens inom forskning och utveckling.  

– Som en av samarbetsparterna bidrar vi som en portal till klinisk forskning i Västra Götaland. Företag kan till exempel få en kontakt in i vården för att kunna genomföra kliniska prövningar på ett effektivt sätt, säger Kaj Stenlöf, verksamhetschef Gothia Forum, Västra Götalandsregionen.

Satsningen har fått stor uppmärksamhet, inte minst i medierna. Statsminister Stefan Löfven gjorde nyligen ett besök på anläggningen för att studera samarbetsmodellen.

– Det här är ett utmärkt exempel på en Hub där Astra Zeneca som det stora företaget bidrar med möjligheter att hjälpa små företag att utvecklas.  Det är precis den här typen av samarbete som jag tror kan bli en framgång för svensk Life Science-sektor, sade statsminister Stefan Löfvén. (Länk till inslag, SVT 150323)

 

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin