Bloggar

Bloggar

Forskningsstudier visar lovande resultat för personer med hjärntrötthet och narkolepsi

Arvid Carlsson och hans forskarteam på Sahlgrenska akademin har sett lovande resultat i flera forskningsstudier kring hjärntrötthet*. Just nu pågår en uppföljande studie på Centrum för klinisk prövning (CTC) vid Gothia Forum. Nyligen har medicinen även börjat testas på ungdomar som drabbats av narkolepsi i samband med vaccinering mot svininfluensan.

Arvid Carlsson - När vi jämförde orsakerna till narkolepsi med verkan av vårt studieläkemedel föll pusselbitarna samman mycket väl. Därför drog vi slutsatsen att medlet borde kunna verka även vid narkolepsi. Och efter testning på de tre första patienterna tycks det stämma, berättar Arvid Carlsson.

Hjärntrötthet, eller mental trötthet som det ibland kallas, är något som bland annat patienter som drabbats av stroke eller skalltrauma ofta upplever. Samma tillstånd drabbar även personer med narkolepsi. Räddningen för dessa personer kan vara ett nytt läkemedel som innehåller en molekyl, OSU 6162, som reglerar och stabiliserar halten av signalsubstansen dopamin i hjärnan.

Det här bygger på forskning som Arvid deltog i redan på 50-talet i USA vid ”National Institutes of Health”.  Då visste man inte att det finns en signalsubstans i hjärnan som heter dopamin som visat sig ha stor betydelse för uppkomsten av Parkinsons sjukdom, en upptäckt som motiverade att Arvid Carlsson fick Nobelpriset 2000.

Läs tidigare artikel >>

Till inslag i SR >>

Mer om Centrum för klinisk prövning/ Clinical Trial Center (CTC) >>


*hjärntrötthet
Dessa patienter kan känna sig trötta redan efter måttlig mental aktivitet. Tröttheten kan komma fort och det blir nästan omöjligt att fortsätta arbeta. Det tar lång tid att återhämta sig och de flesta kan bara vara koncentrerade under korta perioder. Många upplever även irritation, ljud- och ljus-känslighet och huvudvärk.

 

Text: Åsa Särlvik
Foto: Johan Wingborg

 

 

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin