null

Bloggar

Goda idéer i vården fångas upp och utvecklas

Innovationssluss Västra Götaland finns till för att ta vara på idéer om förbättringar från medarbetare i vården. Mats Fridh som är koordinator finns på plats i Gothia Forums lokaler på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. 
– Det är en bra miljö nära sjukvården och i samarbete med Gothia Forum kan vi testa och kvalitetssäkra produkter och tjänster. Vi har redan fått in 40 idéer som vi arbetar med här i regionen.  

Åse Victorin CederquistÅse Victorin Cederquist, som är barnläkare har med innovationsslussens hjälp tagit fram ett pedagogiskt material om livsstil som tar upp sömn, mat- och medievanor samt hur kroppen fungerar. Det började som ett verktyg för att hjälpa överviktiga barn men nu prövas materialet även på BUP(Barn-och ungdomspsykiatri), ätstörningsklinik och förebyggande inom skolhälsovården.

– Jag möter barn och ungdomar varje dag och många saknar den här kunskapen. Det märks att samhället har förändrats, ofta arbetar båda föräldrarna heltid och det påverkar hela familjens livsstil. Många barn äter middag själva, spenderar hela kvällen framför datorn och sover alldeles för få timmar. Åse behövde själv ett redskap i sitt arbete som barnläkare. Jag brukade skriva och rita för att bäst förklara hur allt hänger ihop, men det tar väldigt mycket tid. Så kom jag på idén att göra ett material som kan återanvändas och upprepas oberoende av person. 

Igenkänning och glädje

Åse hade en klar idé om hur materialet skulle utformas och behövde hitta någon som kunde hjälpa henne förverkliga den. – Hjälpen fanns närmre än jag kunde ana . Min dotters kompis visade sig förstå precis vad jag var ute efter i bildväg. Hon har gjort alla de fina illustrationerna som skapar igenkänning och glädje.

Det pedagogiska verktyget består av ett blädderblock som behandlaren går igenom tillsammans med barn och föräldrar. Därtill hör en folder som barn och föräldrar kan ta med sig hem och använda interaktivt. Här kan man själv göra anteckningar och fundera över sin egen livsstil. För att kunna testa materialet i större skala fick Åse hjälp av Innovationsslussen. – Det har betytt enormt mycket. Jag är väldigt tacksam över den hjälp jag har fått genom Innovationsslussen, nu har jag något att visa upp och använda. Det hade inte gått utan dem. 

Kan användas förebyggande

– Det bästa med materialet är att det kan användas förebyggande, så att barn och ungdomar inte ska behöva söka hjälp i sjukvården. Jag tror att blädderblocket skulle fungera jättebra i skolan, redan i femte eller sjätte klass, hos skolsköterskan eller inom ramen för ett ämne som Livskunskap. Nu håller jag som bäst på att leta finansiering för att kunna ta fram en större upplaga.

 

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin