null

Bloggar

Göteborgare tas emot i stor hjärtstudie på Alla hjärtans dag

Idag, på Alla hjärtans dag, togs de första göteborgarna emot på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att delta i den största forskningsstudie som någonsin genomförts i Sverige inom hjärta kärl och lungor. Tua Myréen Svensson var studiens allra första deltagare.  – Jag blev verkligen glad när jag fick inbjudan på posten. Att få just hjärta, kärl och lungor undersökta är något jag verkligen velat göra eftersom vi har dessa sjukdomar i släkten, säger Tua.

Tua Myréen SvenssonTua är en av 1000 slumpvist utvalda göteborgare som kommer bli inbjudna att delta i studien som kallas SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study) . Hon fyllde 50 år förra året och hör därmed till målgruppen. Hon är väldigt positiv till att delta i en forskningsstudie. – Det här är jättebra för att bättre kunna förebygga sjukdom och hitta varningssignaler. Det är väldigt positivt att vara med både för mig och för att detta kan rädda andra.

Det här är första besöket av två i SCAPIS-studien. Idag fick Tua bland annat ta blodprover, genomgå lungtester och svara på en enkät.  – Det enda som var lite svårt var att andas ut så länge i lungtestet, det har jag aldrig gjort innan. Men det gick bra och tjejerna var trevliga och förklarade hur jag skulle göra, säger Tua.

Vid nästa besök kommer deltagarna genomgår undersökningar med datotomografi och ultraljud. Innan Tua och de övriga deltagarna går hem för dagen får de med sig en apparat för att mäta hur man sover och hur mycket man rör sig.  - Det är väldigt intressant. Jag tror att jag sover bra men nu kan jag få reda på mer exakt, säger Tua.

Gothia Forum projektleder denna studie som Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet  fått i uppdrag att genomföra med stöd av Hjärt-Lungfonden.
Studien kommer pågå under hela våren och hösten 2012.

Läs mer: www.scapis.se
Läs också artikel om Tua på Hjärt-Lungfondens webbplats.

Om studien i media:
Hjärtforskning i fokus på alla hjärtans dag - Ekot | Sveriges Radio »
1000 göteborgare i hjärtstudie, GP 120214 »
 

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin