null

Bloggar

Gothia Forum erbjuder specialistenhet för klinisk forskning i primärvården

Inom Gothia Forum finns sedan 2014 en specialistenhet för klinisk forskning i primärvården, Primary care Trial Center (PTC). Idag är verksamheten etablerad i Västra Frölunda.  Ytterligare en PTC-enhet i Skövde är planerad att starta upp vid årsskiftet för att erbjuda forskningsstöd till vårdcentraler i Skaraborgsområdet.  

Margareta Sandberg, Enhetschef PTC

Sedan Gothia Forum startade har man fått förfrågningar om studier som skulle vara lämpliga att utföra inom primärvården. Hösten 2014 skapades modellen Primary care Trial Center (PTC) där man i ett nära samarbete med vårdcentraler öppnar upp en specialistenhet som enbart arbetar med genomförande av kliniska studier. Modellen är tänkt att spridas i hela regionen efter behov. 

 - Det är roligt att vi genom samarbete med primärvården kan erbjuda industrin en bra väg in för prövningar i primärvården.  Vi har tillgång till anslutna vårdcentralers journalsystem och patientdatabaser vilket innebär att vi kan göra en säker feasibility på mindre än en dag, berättar Margareta Sandberg, enhetschef på PTC.

PTC erbjuder kompetensutveckling till de anslutna vårdcentralernas personal i form av GCP-utbildning och möjlighet att som sjuksköterska eller läkare prova på forskningsarbetet på PTC under perioder, något som testats av personal på Frölunda vårdcentral.

 - Vi har ett strålande samarbete med PTC som för oss varit en av flera viktiga pusselbitar i att få Frölunda vårdcentral på fötterna igen och höja statusen. En stor konkurrensfördel är att patienterna får möjlighet att delta i klinisk forskning och att de får bättre koll på sin egen sjukdom. Dessutom får mina medarbetare möjlighet till kompetensutveckling, berättar Christer Rosenberg, vårdcentralchef Frölunda vårdcentral.

PTC arbetar idag i nära samarbete med vårdcentralerna i Frölunda, Askim, Högsbo, Hindås och Landvetter. Fokus ligger på sponsorinitierade prövningar för att komplettera primärvårdens eget stöd till akademisk forskning. I och med att flera vårdcentraler är anslutna till PTC-enheten finns större chans att höja kvalitet på studien när det gäller patientdeltagande, dessutom kan det sponsrade företaget optimera sina resurser för exempelvis monitorering.

Text: Åsa Särlvik
Foto: Marie Ullnert

 

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin