null

Bloggar

Hopp om ny skonsam behandling för diabetespatienter

Nu pågår den första forskningsstudien någonsin där probiotika används för att sänka blodsockret för patienter med typ 2-diabetes. Studien projektleds av Gothia Forum och genomförs av Sahlgrenska Center for Cardiovascular and Metabolic Research i samarbete med företaget BioGaia.   – Det här skulle vara väldigt positivt för diabetespatienter eftersom det är unikt med en behandling som inte visat några biverkningar, säger Per-Anders Jansson, forskningsansvarig för studien och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Per-Anders Jansson, forskningsansvarig för studien och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.Diabetes är en livsstilssjukdom som cirka 400 000 svenskar lider av. Det är ett stort hälsoproblem och det finns ännu inget bra läkemedel för behandling. 
– Om den här studien visar goda resultat skulle vi vara först i världen med en alternativ behandling, säger Per-Anders Jansson.

BioGaia har tagit fram ett kosttillskott med mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri  Protectis som  finns naturligt i människans mag-tarmkanal.

Forskningsstudien, som nu genomförs på Centrum för klinisk prövning på Sahlgrenska universitetssjukhuset, grundar sig på positiva resultat vid försök på djur. Fredrik Bäckhed på Wallenberglaboratoriet driver denna forskning om hur bakterierna i tarmarna påverkar fetma och diabetes och har nyligen publicerat ett arbete i den prestigefyllda vetenskapliga tidsskriften Nature

– Att använda en bakterie som redan finns i vår kropp skulle vara en väldigt skonsam behandling i jämförelse med de flesta andra behandlingar som finns tillgängliga för diabetespatienter. Det positiva med probiotika är också att patienterna så snabbt kan få tillgång till denna behandling genom att produkten säljs utan recept på apotek och i hälsokostbutiker. Det är sensationellt helt enkelt, säger Per-Anders Jansson.

Redan hösten 2011 gjordes en pilotstudie som visade positiva tendenser och nu skall den första vetenskapliga studien genomföras på 45 patienter under 12 veckor där patienterna delas in i tre grupper, två får olika doser av kosttillskott och en tredje grupp placebo.

 

 

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin