null

Bloggar

Innovativa idéer lockar näringsministern till SU

Den 27 april, besökte näringsminister Maud Olofsson Gothia Forum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU). Maud ville med anledning av regeringens satsning på en nationell innovationsstrategi ta reda på hur Västra Götalandsregionen arbetar med innovationer inom hälso- och sjukvården. 
– I Sverige har vi goda förutsättningar för att skapa ett bra innovationsklimat. Vi är bra på att kombinera olika discipliner och kompetenser, men den internationella konkurrensen blir allt tuffare, menar Maud.

Nyligen har Västra Götalandsregionen lanserat sin satsning på innovationer i vården genom skapandet av en Innovationssluss. Här tar man vara på vårdpersonalens idéer och ser till att de utvecklas och gör nytta för patienten.
– Många tror att en innovation för hälso- och sjukvården måste vara något avancerat som läkemedel och forskning. Vi vill uppmuntra till förbättringslösningar som kan vara av alla möjliga slag, säger, Marika Hellqvist Greberg, projektledare för Innovationsslussen.

Undersköterska och entreprenör
Birgitta Olsson, Undersköterska och entrprenör Maud fick träffa Birgitta Olsson, en av dem som skall hjälpa till att fånga upp och stötta kollegors idéer. Hon är undersköterska och entreprenör med en egen innovationsresa. Hennes idé har blivit en framgångsrik produkt, Spoldosan, ett hjälpmedel som underlättar för rörelsehindrade och funktionsnedsatta personer att duscha själva och som dessutom motverkar förekomsten av legionellabakterier. Maud ville veta hur Birgitta kommer att inspirera andra inom vården att gå vidare med sin idé. 
– Jag har mycket att ge med kunskap och erfarenhet. Jag har gjort resan själv och framförallt så brinner jag för det här, svarar Birgitta med stor entusiasm.

Forskning för bättre vård
Under dagen presenterades även den kliniska vardagen på Gothia Forum och Centrum för klinisk prövning (CTC), som är en forskningsenhet på SU.
 – Här använder vi en metod med ultraljudsundersökning som hjälper oss identifiera riskfaktorer på patienter med hjärt/kärlproblem.  Vi kan då sätta in extra förebyggande behandling och undvika framtida problem, berättar Marianne Hartford, läkare på CTC.

Teknik som räddar liv
Maud testar strokehjälm.Det medicintekniska företaget Medfield Diagnostics har tagit fram en ”strokehjälm” som snabbt kan avgöra om en patient drabbats av en propp eller en blödning.  Maud visade speciellt intresse för hur man i det här fallet kombinerar teknisk utveckling och kompetens i sjukvården.
– Först när vi pratade med läkare insåg vi att det var för strokepatienter den här hjälmen kan göra mest nytta och kan rädda liv, berättar Patrik Dahlqvist, som är VD för företaget.

Västra Götalandsregionens Innovationssluss och Gothia Forum skapar goda förutsättningar för idégivare och entreprenörer som Birgitta och Patrik att gå från idé till produkt.

Pressmeddelande regeringen: Regeringen satsar på innovation inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg »

Text: Åsa Särlvik
Foto: Anna Magnusson  

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin